• Forside
  • Rådmannens kommentarer 2019

Rådmannens kommentarer 2019

2019 var det siste året for Fræna kommune. Ved årsskiftet dannet vi sammen med Eide en ny kommune – Hustadvika. Mye av arbeidet vårt i 2019 ble selvsagt påvirket av dette. Mange ansatte i kommunen hadde dobbeltroller i store deler av 2019. Spesielt mange ledere stod med en «fot» i gammel og en i ny kommune. Dette har vært arbeidskrevende for den enkelte, og utfordrende for hele organisasjonen.

Jeg syns likevel at vi har håndtert utfordringene bra. Det ligger ufattelig mye arbeid bak en kommunesammenslåing. To store organisasjoner, skal bli en. To ulike måter å løse oppgavene på, skal bli en. To ulike bedriftskulturer, skal bli en. Det er ikke gjort «over natta» og løse.

Det har likevel vært en felles målsetning at innbyggerne i Hustadvika skulle merke minst mulig til at Fræna og Eide ble borte, og Hustadvika kom til. Det tror jeg vi i stor grad har lyktes med.

Lørdag 23. mars mistet cruiseskipet Viking Sky all motorkraft i et forrykende uvær på Hustadvika, og var i akutt fare for å grunnstøte. Med over 1.300 mennesker om bord var vi svært nær en ufattelig katastrofe. Denne hendelsen satte samfunnets evne til å organisere et stort redningsoppdrag, skikkelig på prøve. Også beredskapsarbeidet i kommunen vår fikk en tøff test.
Evalueringsrapporten fra Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap – DSB, gir mye ros til hvordan vi samvirket for å løse oppdraget. Ros til de mange frivillige som på kort tid bemannet et velfungerende mottakssenter for evakuerte i Brynhallen. Ros til brannvernstjenesten vår som på rekordtid organiserte stasjon for etterfylling av drivstoff til helikoptrene. Ros til beredskapsledelsen vår som beholdt roen og oversikten, og som sørget for god og etterrettelig informasjon til media.

Heldigvis gikk det godt. Ingen mistet livet denne dagen. Alle kom hjem til sine kjære. Utfallet kunne blitt fullstendig katastrofalt om skipet hadde grunnstøtt. Hustadvika-navnet kunne blitt en belastning – ikke et hedersnavn. Takk til dere alle som bidrog med innsatsen sin dette stormfulle døgnet!

Økonomisk ble 2019 et vanskelig år. Kommunen hadde et stort merforbruk knyttet til tjenesteleveransene våre. Dette kom ikke uventet. Allerede så tidlig som i 2017 ble det fra rådmannens side advart mot at kommunens kostnadsnivå var for høyt til å tåle strammere økonomiske rammer for kommunene. Prognosene viste røde tall i 2019.

I klartekst innebærer dette at kommunen over tid har bevilget seg et høyere tjenestenivå enn det vi har inntekter til å kunne håndtere. I denne sammenhengen betyr «høyere tjenestenivå» ikke noe annet enn tallet på skoler og barnehager, institusjonsplasser og botilbud i kommunen.

Kun det faktum at vi hadde historisk god skatteinngang, lavere pensjonskostnader og svært gode finansinntekter, medførte at vi til slutt kunne levere et 0-resultat.

Det er dermed en betydelig utfordring som overtas av Hustadvika kommune når den nye kommunen nå skal rigges.

Det har over lang tid vært jobbet godt med å redusere sykefraværet i kommunen. Ledere, tillitsvalgte, verneombud og personalavdelingen vår har vært «på ballen». Det gir resultater. I siste driftsår hadde Fræna kommune et samlet sykefravær på 6,2 %. Dette plasserer oss blant de beste kommunene på vår størrelse, og betyr svært mye for evnen vår til å levere gode tjenester.

De to siste tiårene har vi hatt folketallsvekst i Fræna. I 2019 økte innbyggertallet i kommunen med 43. Folketallsvekst er viktig for oss. Vi er blant de heldige som har vekst. Samtidig er det viktig å være oppmerksom på at vekst sjelden kommer dersom der ikke legges til rette for det. Gjennom Tettstedsprogrammet er det lagt ned et viktig arbeid med å planlegge videre utvikling av vårt nye kommunesenter. Dette er jeg sikker på vil bære frukter i årene som kommer. For Hustadvika kommune blir det viktig å ta vare på veksten, og legge til rette for nye boliger og bedrifter.

Anders Skipenes
Avtroppende rådmann