Kultur

Fakta om enheten - kultur

Kulturenheten har 14 faste ansatte fordelt på 3 ansatte på Fræna folkebibliotek, 1 ansatt ved Hustad fengselsbibliotek, 7 ansatte og 2 innleide lærere ved Fræna kulturskole. 1 folkehelsekoordinator/kulturkonsulent, 1 tilsatt ved Fræna frivilligsentral samt kultursjef/enhetsleder kultur.


Kulturenheten har ansvar for bibliotek og kulturskole, kulturminne- og kulturvern, spillemiddelordningen, bygdebokarbeid, Fræna ungdomsråd, UKM (Ung Kultur Møtes), turistinformasjon og reiselivsplan, Fræna frivilligsentral, Den kulturelle spaserstokk, Gammalt frå Fræna, folkehelsearbeid, idrett-, friluftsatsing, turstier, parkdrift, kirker og gravsteder og drift av Kultursekken - regionalt og lokalt.

Bilde: leder kulturskole Randi Anita Dale, leder frivilligsentralen Anne Holen Helseth, folkehelsekoordinator Ragnhild Elin Aas, leder bibliotek Anne Husøy, og kultursjef Hanne Brakstad

Øvrig kultur

Det lokale, frivillige kulturlivet arrangerer et bredt spekter av kulturarrangement og festivaler; Klangfestivalen, Malmemarked ved Malme gamle skole, Kystkulturhelg på Bjørnsund. I 2019 ble det arrangert Lefsefestival for aller første gang med stor suksess!

I kommunens bygdehus og kirkene blir det arrangert konsertrekke, revyer og arrangementer av alle slag gjennom hele året.

Disse kulturarrangementene har stor betydning for Fræna kommune sin kulturelle identitet og bolyst!

Utfordringer

Det er stort behov for et kulturbygg og kulturell infrastruktur i Elnesvågen. Kulturskole, kulturbygg og et moderne bibliotek er sentrale i et samfunnsutviklingsperspektiv.

Fræna kommune har et aktivt og levende organisasjonsliv og sterke lag og foreninger som er i vekst og utvikling. Disse har stort behov for tilrettelagte lokaler til sine aktiviteter.

Fræna kommune har for få idrettshaller pr i dag for å møte de forventninger lokale lag og foreninger har til kommunen. Det er stort press på de idrettshallene – spesielt i Elnesvågen sentrum.

Kulturmidler

Gjennom Fræna kommune sine kulturmidler, ønsker vi å stimulere til aktiviteter med kulturelt innhold, mangfold og verdi for kommunen, og kommunen sine innbyggere. Frivillige organisasjoner representerer et fellesskap, en arena for mestring og en mulighet til å utvide eget nettverk. Frivillig sektor er en viktig samarbeidspartner for integrering, folkehelse og kulturtilbud, og Fræna kommune ønsker å invitere frivillige lag og foreninger tidlig i planlegning av nye lokale prosjekter, både i regi av kommunen og de frivillige organisasjonene. Å utvikle det frivillige kulturlivet i samfunnet, bidrar aktivt til samfunnsbygging, fellesskap og identitet. Dette er verdifulle ressurser i utviklingen av framtidige Hustadvika kommune.

Kulturtilskudd skal stimulere til frivillig arbeid innen feltet kunst- og kulturformidling og arbeid som ivaretar lokal kulturarv, idrett- og friluftsliv.

Utfordringer

Fræna kommune har som tidligere nevnt et mangfoldig og rikt frivillig organisasjonsliv. Kulturmidlene strekker dessverre ikke til alle de gode tiltakene og kommunen ligger helt i bunnen av KOSTRA-statistikken.

Kultursekken

Fræna kulturforum produserer egen lokal plan for Kultursekken i samarbeid med skolens kulturkontakter og det lokale kulturlivet. I denne plana blir det vektlagt å bruke lokale profesjonelle utøvere i handlingsplanen. Å benytte lokale kunstnere gir noe inntekt til profesjonelle utøvere i kommunen, samt synliggjøring av kommunens profesjonelle ressurser.

UKM

Ung Kultur Møtes (UKM) tilbyr en arena for ungdom. Kulturenheten arrangerer både UKM-lokalmønstring, UKM-Workshops og følger opp ungdom som går videre til Fylkesmønstringen. Vanligvis er det mellom 50 og 100 deltakere på hvert arrangement, og vi har da i tillegg mellom 200 – 300 personer som publikum.

Reiseliv

Reiselivssatsing i Hustadvika kommune startet i 2018 og her er kulturkonsulent med i styringsgruppa for Masterplanarbeidet og er sentral i dette arbeidet.

Fræna frivilligsentral

Frivilligsentralen holder til i Elnesvågen sentrum, og har et godt og stabilt nettverk av frivillige. Fræna frivilligsentral administrerer bl.a. strikking av babylabber til alle nyfødte i kommunen, besøksvenner, aktivitetsvenner og flyktningeguider, fredagskafeer, pensjonistkafe, strikkekafe og frivillighet i sentrum. Frivilligsentralen administrerer små og store oppdrag ved hjelp av frivillige. I tillegg står Fræna frivilligsentral som arrangør av Den kulturelle spaserstokk, Klesbyttedagen, TV-aksjonen, julegaveaksjonen og kulturminnevandringer i samarbeid med sogelag og pensjonistforeninger.

Fræna frivilligsentral produserer og selger de populære T-skjortene med dialektuttrykk.

Utstyrssentral
Frivilligsentralen mottok tilskudd til Utstyrssentral i 2018, og her er det kjøpt inn sports- og fritidsutstyr til utlån. Vi arbeider med å opprette et nytt utlånssted.

Digihjelpen
Fræna kommune mottok tilskudd fra på kr 270 000 i 2018, til veiledning og kursing av personer som trenger hjelp og støtte til data og nettbruk. Dette er et samarbeid med Sørviskontoret i Fræna kommune, og vi har i fellesskap hatt en rekke datakurs over hele kommunen.

Den Kulturelle spaserstokk.
Alle 5 institusjonene fikk tilbud om musikk. Aktører i år har vært variert med musikk i hovedsetet. I tillegg har det vært enkelte innslag på Fredagskafeen og Pensjonistkafeen som også er dekt av spaserstokkmidlene.

Gammalt frå Fræna
Kommunen har i samarbeid med de 3 sogelagene i kommunen gitt ut årboka Gammalt frå Fræna siden 1981. Dette er en populært og etterspurt bok som kommer til jul hvert år. Boken gir en identitet til alle som bor i kommunen og samtidig blir historien ivaretatt. Bøkene er digitalisert og ligger også tilgjengelig på nett med oversikt over alle artikler.

Bygdebok
Det er utgitt 5 bygdebøker i kommunen og den 6. er under arbeid. Det ses på alternative finansieringsmåter i samarbeid med næringslivet i kommunen.

Fotosamling
Kommunen har en stor fotosamling av eldre bilder som er samlet inn siden slutten av 1970-tallet. Folk er bevisst på å ta vare på sine eldre bilder og vi bruker de til bygdebokarbeidet og i Gammalt frå Fræna. Bildene er nå levert inn til Romsdalsmuseet der de vil digitalisere og ta vare på bilden for ettertiden.

Fræna kulturskole

Kulturskolen har individuell undervisning i fiolin, ukulele, gitar, bass, sang, piano, keyboard, tromme samt at vi har aspirantundervisning i kommunens to skolekorps (Bud og Fræna). I tillegg har vi gruppetilbud i visuelle kunstfag, nå utvidet fra en til to grupper samt at vi har danseundervisning hvor vi har fire grupper med til sammen 40 danseelever. Utover det selger kulturskolen dirigenttjenester til Bud damekor og Fræna skole- og ungdomskorps.


Fræna folkebibliotek

Fræna folkebibliotek har hatt mange arrangement i 2019. Noen arrangement står vi for selv, noen samarbeider vi med andre om. Noen arrangement er i regi av andre (f.eks. Sogelagene og Mållaget), da stiller biblioteket kun med lokale og teknisk utstyr.

Samarbeidet med Bjørnsonfestivalen, Gassror og Fylkesbiblioteket, SamlesLitt, er veldig bra og har gitt oss mange gode arrangementer.

Vi har hatt gode forfatterbesøk både i 5. og 8.klassene.

Folkebiblioteket leverer skolebibliotektjenester til Fræna u-skole. Vi leverer 30-minutters bokprat til ni (ti fra høsten -19) klasser hver måned, dette bidrar til økt utlån.

Fræna kommune leier ut 30% biblioteksjefressurs til Eide kommune.

Fræna folkebibliotek administrerer Hustad fengselsbibliotek.

Folkehelsearbeidet

Folkehelsekoordinator deltar i ulike prosjekt og planprosesser. PROF-plan, Trafikktryggingsplan, Reiselivsplan, samt leder arbeidet med kommunal folkehelseoversikt m.m. Folkehelsekoordinator deltar også aktivt i ulike arbeidsgrupper, som HOPP-prosjektet, Aktiv på Dagtid og i Fræna Friskliv og prosjektet for sentrumsutvikling. Ellers er folkehelsearbeidet også fast forankret i kommunale fora som Helseforum og Planforum.

Stikk-Ut er et viktig folkehelsetiltak med imponerende økning på ca. 20 % årlig siste 6 år. Dette er et samarbeid mellom kommune, Friluftsråd og frivillige. Vi i kommunen jobber mye med utvikling, tilrettelegging og vedlikehold av våre friluftsanlegg. Dette innebærer utvikling av turstinettet, skilting, informasjon og parkering.

Spillemiddelordningen er en viktig del av arbeidsporteføljen, og utvikling av idretts- og friluftslivsanlegg er av stor betydning for samfunnsutviklingen i Fræna kommune. Kulturenheten yter sørvis og support til alle lag og foreninger som søker spillemidler. Det er ca 20 søknader som rulleres hvert år.

Aktiv på dagtid har et tradisjonelt og fruktbart samarbeid med Frisklivssentralen, som gir god utnyttelse og synergieffekt for begge tilbudene. Tilbud som Aktiv på søndag, turtilbud for barnefamilier, genererer også større friluftsarrangement: Kom deg ut-dagene og den nasjonale strandryddedagen. Vi arranger i tillegg Friluftslivets uke, Verdens gapahukdag og #Nattinaturen, som også er nasjonale initiativ.

Oppfølging og skolering av Fræna Ungdomsråd er en viktig oppgave. Ungdomsrådet har ca mellom 4 – 6 faste møter i året.

Kvalitet
Målbeskrivelse Mål Resultat
Kulturenheten

Arbeide målrettet for å forbedre kostratallene til Kulturenheten gjennom å utvikle en best mulig kulturenhet i Hustadvika kommune

Utvikle Hustadvika kommune til å bli en sterk kulturkommune Kulturenheten arbeider målrettet med å utvikle Hustadvika kommune til å bli en sterk kulturkommune. Vi ser fram til å arbeide med kulturplanen i tett dialog med innbyggerne i Hustadvika kommune.
Fræna frivilligsentral

Arbeide målrettet med å utvikle Hustadvika Frivilligsentral

Hustadvika frivilligsentral lanseres 2020 Hustadvika frivilligsentral er lansert og blir en sentral del av kulturplanarbeidet.
Fræna kulturskole

Fræna kulturskole skal være et kulturelt ressurssenter for kommunen og en ressurs for regionen. Skolen ønsker å skape engasjement, trivsel og glede. Elever skal føle mestring, og lærerne skal gjennom godt samarbeid hjelpe elevene å nå sine mål. Fræna kulturskole vil være med å skape verdier som er med oss livet ut

Hustadvika kulturskole lanseres til skoleåret 2019-2020 Hustadvika kulturskole har blitt en egen enhet fra 2020
Fræna bibliotek

Øke antall besøk og arrangement

Lansere Hustadvika bibliotek 2020 Hustadvika bibliotek er lansert og blir en sentral del av kulturplanarbeidet.
Folkehelse

Øke friluftstilbudet, brukere av StikkUt, aktiv på dagtid. Starte arbeidet med statlig sikring i kommunen. Gjennomføring av Ungdata

Utvikle folkehelsefeltet i Hustadvika kommune Folkehelsekoordinator er ikke en del av kulturenheten i Hustadvika kommune. Folkehelsekoordinator er plassert i kommunalsjef samfunnsutvikling sin stab og er en 100% ressurs.
Nærvær/trivsel
Målbeskrivelse Mål Resultat

Sykefravær

3% 1,32%
Kostnadskontroll
Ramme Budsjett Regnskap

Kostnad

23 485 23 964

Avvik: merforbruk på 479 tusen

Kr 285 000 i økte driftsutgifter for 5090 Kirkelig Fellesråd. Midlene var i utgangspunktet en del av investering. Kostnadene ble for lave til at man kunne belaste investeringsbudsjettet - og de ble dermed ført på driftsbudsjett istedet. Investeringsbudsjettet med kr 420 000 står ubrukt ved årsslutt.

Tilskudd andre kirkelige formål ble kr 65 000 mer enn beregnet.

Opplæringsutgifter til 3 medarbeidere; her fikk vi vesentlig mindre støtte fra KS enn forventet. Vi fikk da merutgifter på kr 50 000