Barnehage

Fakta om enheten - barnehage

Barnehagene i Fræna består av 7 private og 4 kommunale. Antall barn i barnehagene varierer mellom 35 - 75, omtrent 550 til sammen. Søkermassen nå er ett- og to åringer. De andre barna har plass. Vi er oppe i nesten 90 % andel av barn som går i barnehage. Vi har en del søkere som søker redusert foreldrebetaling på grunn av lav inntekt, er barnet to år vil det også få gratis kjernetid på toppen på grunnlag av familie- inntekt.

Foreldreundersøkelser viser at de er fornøyd med barnehagetilbudet i kommunen, foreldretilfredshet er på 4,4 av 5 mulige.

Vigdis Torhild Løseth fungerte som konstituert enhetsleder første halvår 2019. Kommunalsjef Odd Eirik Bergheim fungerte som enhetsleder resten av året.

Viktige hendelser i 2019

  • Har begynt med tilnærmelser til felles Hustadvika kommune gjennom å invitere barnehagene i Eide til å delta på våre nettverkssamlinger (Alle barnehagene i Fræna kommune)
  • Det ble jobbet med felles barnehageplan sammen med barnehagene i Eide i 2019. Etter høring ute i barnehagen skal den etter planen være ferdigstilt i 2020, og så godkjennes av kommunestyret.
  • På plan- og tegnestadiet for utbygging av Bud barnehage.
  • HOPP er nå forankret i alle de fire barnehagen.
  • Konstituert enhetsleder har hatt ansvar for å lære opp styrerne og hatt ansvar for registrering av data i nytt digitalt barnehagesystem. Et papirløst system som ivaretar kommunens lovkrav for lagring av data. Vil lette mange tidkrevende arbeidsoppgaver når hele systemet er på plass.
  • Per 1. august 2019 skal kommunene oppfylle bemanningsnormen. Dette innebærer at det skal være en voksen per 3 barn under 3 år, og en voksen per 6 barn over tre år.

Barn fra Bud barnehage på skitur på Skaret

Leverte tjenester

  • Fræna kommune har juridisk sett full barnehagedekning.
  • Kommunen har i barnehageåret 2019 bidratt med 3500 årstimer med spesialpedag, og 13 800 timer med assistent til barn med rettigheter forankret i sakkyndig vurdering .Vurderinger er utarbeidet av PPT jfr barnehagelovens § 19, samt vedtak behandlet av kommunen etter §19 g). Dette gjelder både kommunale og private barnehager.
  • 4 spesialpedagoger har dekket opp et behov på 82 timer pr uke med spesialpedagogisk hjelp ut mot barnehagene. Hjelpen er organisert i grupper i barnehagene for at flest mulig barn skal få tilgang til denne ressursen. Timer som ikke kan dekkes opp av spesialpedagogene dekkes opp av fagarbeidere i barnehagene.

Utfordringer

  • Fræna kommune har kapasitet på antall barnehageplasser til barn med rett til plass i barnehage i forbindelse med hovedopptak. Det er ikke tilstrekkelig kapasitet til å ta opp barn som søker etter hovedopptak. Fræna kommune har 1 barnehageopptak i året. Gruppene blir fylt opp under hovedopptaket.
  • Det er ikke tilstrekkelig tilgang på spesialpedagoger for å dekke behovet noe som gjør at assistenter utøver spesialpedagogens oppgaver ute i barnehagene.
  • Mangel på pedagoger i barnehagene, kun 66,7 % av pedagogene i barnehagene er besatt av personer med relevant utdanning. Behovet for pedagoger er størst i ytre strøk Bud og Hustad.
  • Eide – Fræna jobbes sammen til en kommune og utfordringene blir å komme frem til løsninger som gir alle barna i kommunen samme tilbud. Om vi ikke blir like på innhold og pedagogikk, må vi jobbe oss sammen til felles vedtekter-, felles forståelse for forskrifter og lovverk-, HMS- prosedyrer og avvikshåndtering til personalpolitikk mm.
Kvalitet
Målbeskrivelse Mål Resultat

Antall barn pr voksen

6 6

Andel ansatte med pedagogisk utdanning

44% 23%

Brukertilfredshet foreldreundersøkelse

(skala fra 1-5)

4 4,4
Nærvær/trivsel
Målbeskrivelse Mål Resultat

Sykefravær

7% 8,5%
Kostnadskontroll
Ramme Budsjett Regnskap

Ramme:

89 336 95 908

Avvik fra budsjett: 6 572 tusen i merforbruk

De tre kommunale barnehagene, Hustad, Bud og Tornes hadde et samlet merforbruk på kr 253,000.

Merforbruket på barnehageområdet var i 2019 på tilsammen 6,5 mill. Dette skyldes i all hovedsak utbetaling av tilskudd til de private barnehagene.

For 2020 har en godt håp om at midlene som er avsatt til formålet er tilstrekkelig.