Ordførerens kommentar

2019 ble innspurten på kommunesammenslåingen, og 1.1.2020 ble Hustadvika kommune en realitet.

Prosessen har vært krevende, men jeg tror vi er godt rustet til å få den nye kommunen til å bli en god bokommune for våre innbyggere.

Årsrapporten for Fræna viser at vi til tross for stort merforbruk på enhetene, endte med et regnskap i balanse. Det er utfordrende å legge fram et nøyaktig kommunebudsjett. Statsbudsjettet som legger føringer for kommunens budsjett, kommer i etterkant. Omgivelsene er i stadig endring, og det er vanskelig å treffe på både ressursbruk, fondsavkastning, skatteinngang og pensjon.

Samtlige enheter har jobbet hardt for å levere gode tjenester til innbyggerne innenfor sine rammer. Det berømmer jeg de ansatte for. Men, noen år er det litt mer krevende å holde rammene. Uforutsatte ting skjer, og vi har hatt flere brukere av lovpålagte tjenester enn det som det var budsjettert med. Spesielt utfordrende har det også vært siden vi har stått i innspurten av en sammenslåingsprosess. Det er ikke tvil i at det også har kostet.

Vi har fått gjennomført flere gode prosjekter også i 2019. Det nye påbygget på Jendem skole er endelig ferdig, og det har blitt kjempeflott! Litt vemodig for noen er det kanskje at Aureosen skole er lagt ned, men det positive er at nå er alle klassetrinn fra 1.-7. samlet på èn skole. For de neste årene har vi også mange prosjekter som skal gjennomføres, blant annet ny skole på Haukås og påbygg på Sylte.

I 2019 hadde vi nok en gang folketallsvekst. Det er få kommuner i Møre og Romsdal som kan skilte med en såpass stor vekst som oss. Derfor må vi også fortsette det gode arbeidet med å legge til rette for attraktive boligområder og gode oppvekstmiljø for barn og unge. Det blir spesielt viktig at vi legger godt til rette for eldreboliger og omsorgsleiligheter.

Næringslivet vokser og utvikler seg og nye prosjekter er på gang. Kommunen ønsker derfor fortsatt å satse på å tilrettelegge attraktive næringsareal. Vi er den største landbrukskommunen mellom Stavanger og Trondheim, og vi må sørge for forutsigbare rammer også for denne næringen.

De økonomiske rammene er begrenset, Det er derfor viktig å prioritere. Vi må finne den riktige balansen mellom vedlikehold og nyutvikling og mellom lovpålagte tjenester og tjenester som fremmer bolyst og god helse. Det er politikk!

Tove Henøen

ordfører